Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024
12 ΙουνίουΒάλε ένα τέλος στην παιδική εργασία αποφεύγοντας αυτές τις 7 μεγάλες εταιρείες

Βάλε ένα τέλος στην παιδική εργασία αποφεύγοντας αυτές τις 7 μεγάλες εταιρείες

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες

9697ec22da8bf491d879548b5a6ba669

«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες – μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

49e6dc083419e2142434f125848cee51

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό. Περιλαμβάνονται στα κατ’ εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

0ae3147363bade6ece915860e2f97896

«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.

Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Τα στοιχεία είναι κατ’ εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», δηλαδή, να λειτουργήσει το θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Οι περισσότεροι την απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση, αγνοώντας βασικές πληροφορίες για το προϊόν που καταναλώνουν, όπως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει παραχθεί.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Nestle και άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας ήρθαν αντιμέτωπες με μηνύσεις επειδή χρησιμοποιούν παιδιά – σκλάβους στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

newt-gingrich-child-labor

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από τη Fair Trade Hellas, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας ΔΕΝ πληρούν οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παγκοσμίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επωμίζονται μεγάλα κέρδη, τη στιγμή που οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η οικολογική καταστροφή λόγω των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη.

06-11-2015Child_Labour

Και ενώ τα παιδιά του “αναπτυγμένου” κόσμου απολαμβάνουν την γλυκιά γεύση της, η πραγματικότητα για τα παιδιά στην Αφρική μόνο πίκρα κρύβει.

Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η βιομηχανία σοκολάτας κατηγορείται ότι συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και εργασία μικρών παιδιών.

Child_labour_Nepal

Παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών ή και πολύ μικρότερα, ζουν παγιδευμένα και εργάζονται σε απομονωμένες φάρμες κυρίως της Δυτικής Αφρικής, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν από 80 έως 100 ώρες την εβδομάδα. Συχνά, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τα αφεντικά τους.

Οι μεγάλες εταιρείες, αν και έχουν δεσμευτεί ότι θα λάβουν μέτρα για να σταματήσει η παιδική εργασία στις φυτείες τους, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με το πρόβλημα.

_90557488_img_1324

“Αυτή τη στιγμή, καμία μεγάλη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας δεν εγγυάται ότι το κακάο, που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, δεν προέρχεται από παιδική εργασία”, εξηγεί η Elizabeth Jardim, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Green America”, για τα δικαίωματα των καταναλωτών και το ηθικό εμπόριο.

_90558862_gettyimages-476946810

“Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει προγράμματα σχετικά με την προώθηση της βιωσιμότητας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την παιδική εργασία με διάφορους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πίεση των καταναλωτών.”, αναφέρει η Jardim.

28child2

Σημαντικός μοχλός πίεσης των εταιρειών είναι οι καταναλωτές με τη δύναμη που διαθέτουν. Aς απαιτήσουμε όλοι από τις παρακάτω μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας να αναλάβουν δράση, ώστε να μπει ένα τέλος στην παιδική εργασία:

  • Hershey
  • Mars
  • Nestle
  • ADM Cocoa
  • Godiva
  • Fowler’s Chocolate
  • Kraft

Δείτε περισσότερα για τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι εταιρείες στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας και κατά πόσο επιτυγχάνουν τους στόχους πατώντας εδώ.

ac7fb4d7d7704506597d0f7afb615d99

Με πληροφορίες από collective-evolution.com/ independent.co.uk / Fair Trade Hellas

κείμενο: sansimeraenallaktikos

Τα πιο σημαντικά