Υψηλά πρόστιμα και για κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων ή φυτικών προϊόντων καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και σε αυτοκίνητα, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Υγείας.
Ο Ανδρέας Ξανθός υπενθυμίζει στις ελεγκτικές υπηρεσίες πως ισχύει νόμος, σύμφωνα με τον οποίο στις απαγορεύσεις και στις ποινές περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα «νέα προϊόντα καπνού». Τα πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το εάν υπάρχει υποτροπή ή όχι.
Η απαγόρευση καπνίσματος και «ατμίσματος» ισχύει σε νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστούς ή στεγασμένους χώρους.
Απαγορεύονται, επίσης, σε όλα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία δημόσιων υπηρεσιών, σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων, επιβατικών σταθμών λιμένων), στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής και στα κυλικεία.
Κάπνισμα και «άτμισμα» δεν επιτρέπονται σε αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα ο οποίος κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα, ανεξάρτητα εάν είναι οδηγός ή όχι.
Το πρόστιμο μπορεί να διπλασιαστεί (3.000 ευρώ) στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει σε αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Στους οδηγούς των εν λόγω οχημάτων επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για έναν μήνα για κάθε παράβαση, έστω και εάν δεν τη διέπραξαν οι ίδιοι, αλλά πρόσωπα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.
Η νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Εξαιρούνται τα καζίνα και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει υπό προϋποθέσεις από την 1η Ιουνίου 2011.
Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρους όπου ισχύει η απαγόρευση επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων αυτών επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.
Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της Αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
[ethnos]