Έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, όμως αυτό που τις περιμένει εδώ δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που είχαν φανταστεί εξαρχής. Ο λόγος για δεκάδες γυναίκες τρανς από τη Μέση Ανατολή οι οποίες μεταναστεύουν στην Ελλάδα για να ζήσουν αξιοπρεπώς.
«Η Ελλάδα δεν είναι ο παράδεισος που φανταζόμασταν», φαίνεται όμως να υποστηρίζουν. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί το Vox.
Οι αρθρογράφοι παραθέτουν το παράδειγμα της Asma η οποία συχνά δέχεται προσβολές και άσεμνες χειρονομίες από περαστικούς στο δρόμο και στα μέσα μεταφοράς. «Μια φορά βρισκόμουν στο μετρό ενώ ένας 20χρονος, ο οποίος συνοδευόταν μάλιστα από την κοπέλα του, κοιτούσε προς το μέρος μου επιθετικά ενώ κάποια στιγμή άρχισε να βρίζει στα ελληνικά. Λίγο πριν αποβιβαστώ με πλησίασε. Φαινόταν πολύ θυμωμένος και προσπάθησε να με χτυπήσει», περιγράφει η Asma η οποία προτιμά ακόμα και να πηγαίνει στο σπίτι της με τα πόδια προκειμένου να αποφύγει τα αδιάκριτα βλέμματα των Αθηναίων.
Η 24χρονη προκειμένου να αναδείξει τα βίαια περιστατικά που πολλές φορές βιώνουν όσοι έχουν κάνει αυτή την επιλογή στη ζωή τους υπενθυμίζει την επίθεση εναντίον δύο τρανς προσώπων στο νησί της Λέρου το Μάιο. Η μία μάλιστα από τις δύο γυναίκες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για καιρό σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί από τους πρόσφυγες που έφτασαν από το 2015 στην Ελλάδα ανήκουν στην κοινότητα των LGBTQ. Τα πρόσωπα αυτά εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους όχι μόνο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα αλλά παράλληλα για να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθερα, αφού στις χώρες τους εξαιτίας της επιλογής τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φυλακίσεων, βασανιστηρίων ακόμα και θανατικής ποινής.
«Όποιος αποφασίσει να διαφοροποιηθεί θα ζει μόνος του σε αυτό τον κόσμο», εξηγεί από την πλευρά της η Moira Lavelle, ιδρυτικό μέλος της κοινότητας των προσφύγων LGBTQ στην Ελλάδα. «Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα σε αυτή τη χώρα αν είσαι όχι μόνο πρόσφυγας αλλά και τρανς», συμπληρώνει.
Η έλευση των τρανς προσφύγων στην Ελλάδα θα έπρεπε να σηματοδοτεί και την ελευθερία της δημοσιοποίησης της πραγματικής τους ταυτότητας, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από την ελληνική βουλή τον Οκτώβριο, όμως σχολιάζει πως στην πράξη σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.
Στο ρεπορτάζ πρωταγωνιστούν η 24χρονη Asma από τη Μέση Ανατολή (δεν διευκρινίζει την καταγωγή της για λόγους ασφαλείας), οι 42χρονη Zahra, 27χρονη Sabah και 20χρονη Rabia από το Ιράκ και η 28χρονη Nadia από το Μαρόκο.
H Asma περιγράφει το ταξίδι της για την Ελλάδα με χρήματα που της είχε δώσει η γιαγιά της και την αγωνία που βιώνει για το αν η οικογένειά της την ανακαλύψει και την αναγκάσει να επιστρέψει πίσω με τη βία. Η 42χρονη Zahra ονειρεύεται τη μέρα που θα μπορεί να ζει ελεύθερα μαζί με το σύντροφό της-που ακόμα βρίσκεται στο Ιράκ- σε μια χώρα φιλική προς τα LGBTQ άτομα περισσότερο από την Ελλάδα.
Η Sabah περιγράφει πως ο πατέρας και ο θείος της την απειλούσαν πως θα της κόψουν τα πόδια όταν έμαθαν την επιλογή της ενώ τονίζει πως το τραύμα που της προκάλεσαν ήταν τόσο βαρύ που οι γείτονες την μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο. Η Rabia λέει πως δεν νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα και εύχεται μια μέρα να καταφέρει να δραπετεύσει. Η Nadia τέλος σχολιάζει πως κατά βάθος γνωρίζει πως θα πεθάνει μόνη της σε έναν τόπο μακριά από την πατρίδα της.