Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
διάφοραTo διεθνές βραβείο στην Ελλάδα για την συντήρηση των Καρυάτιδων και η...

To διεθνές βραβείο στην Ελλάδα για την συντήρηση των Καρυάτιδων και η διαδικασία συντήρησης τους.

Αν ψάχναμε για άλλο ένα επιχείρημα για να φέρουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μας δόθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης. Το τελευταίο βράβευσε το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ για την συντήρηση των Καρυάτιδων, αποδεικνύοντας πως η χώρα μας έχει τα μέσα να φροντίσει, να διατηρήσει και να αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά.

Συγκεκριμένα, το έργο της συντήρησης των Καρυάτιδων με λέιζερ βραβεύθηκε με το Διεθνές βραβείο Keck, στη Βιέννη  κατά την τελετή λήξης του διετούς παγκόσμιου συνεδρίου του IIC με την παρουσία 350 συνέδρων από όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (IIC) καθιέρωσε το βραβείο Keck το 1994 έπειτα από την γενναιόδωρη προσφορά των Sheldon και Caroline Keck για την προώθηση της κατανόησης και προβολής των επιτευγμάτων για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στο Μουσείο της Ακρόπολης και το ΙΤΕ για τη δημιουργία κοινού ανοιχτού εργαστήριου στο χώρο έκθεσης του Μουσείου, το οποίο φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με εφαρμογές των λέιζερ στη συντήρηση, διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια.

Το ΙΤΕ συνεργάζεται κατά τα τελευταία 10 χρόνια με το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως επίσης και με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών καθαρισμού και συντήρησης των γλυπτών της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του ΙΤΕ σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των αρχαίων αυτών αριστοτεχνημάτων.

Το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος ή, πιο απλά, να εκπέμπει ακτινοβολία σε δύο «χρώματα» ταυτόχρονα (υπέρυθρο και υπεριώδες). Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση των δυο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στο συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια επικαθίσεις ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, χωρίς το αρχικό υπόστρωμα να αποχρωματίζεται ή να υφίσταται κάποια άλλη ζημιά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται η μοναδική επιφάνεια του γλυπτού.

Αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του Μουσείου της Ακρόπολης και του ΙΤΕ, αποτελεί και η τοποθέτηση της ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας επίδειξης καθαρισμού των Καρυάτιδων με λέιζερ στο χώρο του Μουσείου τον Δεκέμβριο του 2010. Με αυτό τον τρόπο, 2 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν παρακολουθήσει ως σήμερα «ζωντανά» τον καθαρισμό τους.

Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί την επιβράβευση αυτής της συνεργασίας καθώς και της κοινής προσπάθειας του Μουσείου και του ΙΤΕ στο να μπορέσουν να διαφυλάξουν και να αναδείξουν το μοναδικό πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας, και να μπορέσουν εν συνεχεία να επιδείξουν στο κοινό το πώς ο πολιτισμός και η τεχνολογία μπορούν να συνδυαστούν. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι η φράση που αναγράφεται στο Βραβείο «H ανάδειξη των Καρυάτιδων με λέιζερ, είναι προσβάσιμη στο κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης: Μια σύνδεση μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας».

Δείτε την διαδικασία συντήρησης μιας Καρυάτιδας:

via

Τα πιο σημαντικά