Μην τρέξεις και μην κάνεις απότομες κινήσεις.
Ο σκύλος επιτίθεται συνήθως όταν νιώσει, για κάποιο λόγο, ότι αποτελείς απειλή για τη ζωή του. Δεν έχει σημασία εάν εσύ έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Σημασία έχει τι πιστεύει εκείνος. Από τη στιγμή που θα νιώσεις ότι απειλείσαι θα πρέπει να ακολουθήσεις προφυλάξεις τον εαυτό σου.
#1 Να σταματήσεις αμέσως να κατευθύνεσαι προς τον σκύλο και στάσου ακίνητος. Εάν κάνεις ποδήλατο ή jogging και κάποιος σκύλος σε πλησιάσει, πιθανόν να έχεις μπει στην περιοχή που θεωρεί “δική του”. Εάν απλά τρέχει προς εσένα αλλά δεν γαβγίζει ή γρυλίζει, είναι πιθανό να θέλει να σε τσεκάρει και αφού σε μυρίσει να γυρίσει και να φύγει.
#2 Μην προσπαθήσεις να τον χαϊδέψεις και να απόφυγε τις απότομες κινήσεις.
#3 Στην περίπτωση που γαβγίζει και γρυλίζει, μείνε ακίνητος και προσπάθησε να δείχνεις χαλαρός. Απόφυγε να τον κοιτάξεις στα μάτια.
#4 Γύρισε λίγο το σώμα σου ώστε να έχεις τον σκύλο στο πλάι, σαν να δίνεις την εντύπωση πως φεύγεις. Μην προσπαθήσεις να επιτεθείς στον σκύλο, να τον χτυπήσεις, γιατί μπορεί να σου επιτεθεί. Να έχεις κατά νου πως οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι. Εάν μπορείς κάλεσε για βοήθεια.
#5 Εάν βρίσκεσαι με τον σκύλο σε κλειστό χώρο, τοποθέτησε μεταξύ εσένα και του σκύλου μία καρέκλα, την τσάντα σου ή κάποιο στέρεο αντικείμενο που θα σε προστατέψει σε περίπτωση επίθεσης. Εάν είσαι έξω κάθισε πίσω από κάποιο παγκάκι, φράχτη, κάδο απορριμάτων κ.τ.λ. Εάν έχεις ποδήλατο μαζί σου, τοποθέτησε το ανάμεσα σε εσένα και τον σκύλο.
#6 Μην χάσεις ούτε μια στιγμή τον σκύλο από τα μάτια σου. Απομακρύνσου σιγά-σιγά, προχωρώντας στο πλάι ή προς τα πίσω.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να μην πανικοβληθείς. Δεν σου λέμε πως είναι το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Πολύ λίγοι σκύλοι θα πραγματοποιήσουν τελικά επίθεση, όταν σιγουρευτούν πως δεν είσαι απειλή, θα σε αφήσουν ήσυχο.
Αυτό που πρέπει να κάνεις μόλις γυρίσεις σπίτι είναι να αναφέρεις το συμβάν στην δημοτική αρχή ή σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχή σου.