Σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας πέθανε ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ένας εκ των μετόχων των γνωστών σουπερμάρκετ. Από την Παρασκευή νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Υγεία με συμπτώματα δυσφορίας. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης H1N1 και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 54 ετών. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, αγαπητός σε πάρα πολύ κόσμο, άνθρωπος ήρεμος και προσηνής, ήταν πατέρας 4 παιδιών.
O Στέλιος Σκλαβενίτης
Η Εταιρεία Φαινόμενο
Οικογένεια Σκλαβενίτη με την γνωστή αλυσία σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία τους έχει χαρακτηριστεί ως φαινόμενο. Διέπεται από όρους κερδοφορίας, αρνείται πεισματικά να πωληθεί σε ξένους, κρατά χαμηλούς τόνους, δεν έχει κάνει καμία τηλεοπτική διαφήμιση, έχει χαμηλούς όρους πληρωμών και υποχρεώσεων και το κυριότερο: έχει άριστη συνεργασία με τους εργαζόμενους αλλά και με τους προμηθευτές της.
Η εκ Λευκάδος ορμώμενη οικογένεια Σκλαβενίτη έχει πολλές φορές βοηθήσει τη Λευκάδα και τα σωματεία της, έχει προσλάβει πολλούς συμπατριώτες μας στα 130 καταστήματα που διαθέτει στην Αθήνα και γενικά μας κάνει υπερήφανους.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχη.Το κουβάρι της οικογενειακής ιστορίας ξετυλίγεται από τη Λευκάδα του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης δημιούργησε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1924 κι ενώ η πορεία των δραστηριοτήτων του πατέρα Σκλαβενίτη είναι συνεχώς ανοδική, γεννιέται ο πρώτος του υιός ο Γιάννης, ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί ο δευτερότοκος Σπύρος και λίγο αργότερα ο Νάσος.
Πιο μπροστά η οικογένεια είχε αποκτήσει τη Θεοδώρα Σκλαβενίτη, η οποία ως γυναίκα μεγαλωμένη σε σαφώς συντηρητικό περιβάλλον δεν ενεργοποιήθηκε στις business.
Στα 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι οφειλέτες εισέπραξαν στο ακέραιο τα χρωστούμενα, η ηθική της εποχής που δεν συγχωρούσε εύκολα τις αποτυχίες, αλλά και η ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα, οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.
Ο δεκαοχτάχρονος τότε Γιάννης, σε ρόλο προστάτη αναλαμβάνει να συντηρήσει εαυτόν κι αλλήλους. Για να βγάλει τα προς το ζην κρατάει λογιστικά βιβλία σε μία βιοτεχνία οικιακών σκευών, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Σπύρος δούλευε σε εργοστάσιο σαπουνοποιίας και στον Ερυθρό Σταυρό ως φύλακας.
Φήμες τους φέρουν κατά τη διάρκεια της κατοχής και λίγο αργότερα, να έχουν επιδείξει και πολεμική δράση σε ομάδα «κρούσης» που έδρασε στην περιοχή των Πετραλώνων, γεγονός όμως που ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως και το οποίο παραμένει ένα από τα πολλά μυστικά της συνήθως σιωπηρής οικογένειας.
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δύο αδελφών, φάνηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’40, οπότε και ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Ο τρίτος αδελφός τους, ο Νάσος, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο, καθώς επέλεξε να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού, αν και λίγο μετά την πτώση της Χούντας, προσχώρησε κι αυτός στην οικογενειακή επιχείρηση.
Σιγά, σιγά στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, τον μετέπειτα επιχειρηματικό τους συνοδοιπόρο. Μικρασιάτης στην καταγωγή ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, το 1924 ήλθε στην Αθήνα από την Καισαρεία, μαζί με την αδελφή του, ορφανός από γονείς.
Δουλεύοντας ως μικροπωλητής, στα πρώτα χρόνια της ζωής του έζησε στην προσφυγική Νίκαια και λίγο αργότερα στον Ταύρο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της «Σκλαβενίτης & Σία» με έδρα στα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.
Στα μέσα της δεκαετίας, κι ενώ οι δουλειές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, ιδρύουν μία νέα και πρωτοποριακή για τα τότε (ενδεχομένως και για τα σημερινά) δεδομένα εταιρεία.
Πρόκειται για την ΤΗΛΕΞΥΠ, η οποία εξυπηρετούσε τους πελάτες της κατόπιν τηλεφωνικής τους παραγγελίας.Η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα, προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομα έγινε πολύ γνωστή σε όλο το λεκανοπέδιο. «Και γιατί όχι μαγαζιά» σκέφτονται οι τρεις συνεταίροι, οι οποίοι αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελών της δεκαετίας του ’60 δημιουργούν το 1969 το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι (εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, επί της οδού Κηφισού 80).
Πρώτοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για φθηνές αγορές, εκ μέρους των λαϊκών και υπό ανάπτυξη, κοινωνικών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό επιλέγουν να κινηθούν σε περιοχές που μέχρι τότε κυριαρχούσε ο «μπακαλόγατος τύπου Θύμιος».
Ακολουθεί ο Πειραιάς, το Μοσχάτο και άλλες «β’ διαλογής περιοχές», των οποίων ο πληθυσμός όμως ακμάζει κι αποκτά καταναλωτική δύναμη. Το 1979 η αλυσίδα πλέον Σκλαβενίτης και η ΤΥΛΕΞΥΠ συγχωνεύονται στην Ι & Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε. Το αχώριστο δίδυμο των αδελφών Γιάννη και Σπύρου Σκλαβενίτη, στα 1993 έμελλε τελικά να χωριστεί. Αιτία, ο θάνατος του πρώτου. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.
Εδώ θα πρεπει να τονιστει ότι ο Σπύρος Σκλαβενίτης–ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ– γεννήθηκε το 1927 στη Λευκάδα . Υπήρξε χορηγός όλων των πολιτιστικών σωματείων της πόλης της Λευκάδας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας καθώς επίσης μεγάλος χορηγός κατά το μεγάλο σεισμό της 14ης Αυγούστου του 2003. Πέθανε το 2006.Δρόμος κοντά στο πρατήριο του ΤΑΟΛ στην πόλη της Λευκάδας εχει το ονομα του.
Σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης ελέγχει δίκτυο 130 καταστημάτων και έχει στόχο πανελλαδική επέκταση και ενίσχυση του μεριδίου της σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά που διάγει φάση συγκέντρωσης, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Το 2013 εμφάνισε πωλήσεις 1,19 δισ. ευρώ, από 1,23 δισ. ευρώ το 2012, και κέρδη μετά από φόρους 9,6 εκατ. ευρώ, από 10,24 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η εταιρεία στα τέλη του 2013 απασχολούσε 8.490 εργαζόμενους από 7.467 στο τέλος του 2012.Οι «επεκτατικές» τάσεις της «Σκλαβενίτης» έχουν ενταθεί από το 2013 όταν προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με τις μικρομεσαίες αλυσίδες «Δούκας», «Μπαλάσκας» και «Extra Πρώτα και Φθηνά», αναλαμβάνοντας τις μισθώσεις σύμβασης ορισμένων εκ των καταστημάτων των παραπάνω (4 καταστήματα της «Δούκας», 5 της «Μπαλάσκας» και 7 της «Extra Πρώτα και Φθηνά»).
Εξάλλου μέχρι το τέλος του 2014 σχεδιάζει τη λειτουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων, ενώ στις αρχές του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου εκτός Αττικής καταστήματός της και συγκεκριμένα στην Κόρινθο.
Σήμερα στο τιμόνι της «Σκλαβενίτης» βρίσκονται τα αδέλφια Γεράσιμος, Στέλιος, Μαρία και Βίκυ .Και επιμένουν… ελληνικά. Δεν υποκύπτουν ούτε και σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία στις «σειρήνες των πολυεθνικών κολοσσών που κατά καιρούς «χτυπούν την πόρτα» τους, ακολουθώντας το δόγμα των ιδρυτών της επιχείρησης, Σπύρου και Γιάννη οι οποίοι δεν ενέδωσαν ούτε όταν οι ξένοι τους έδωσαν «λευκή επιταγή» για να συμπληρώσουν εκείνοι το ποσό για την πώληση των σούπερ μάρκετ τους. Και ας θεωρούσαν κάποιοι πως οι νεότεροι διάδοχοι θα ήταν πιο… επιρρεπείς στο να συνεργαστούν με «ξένες δυνάμεις» του λιανεμπορίου.
Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, ο οποίος διαθέτει και την υψηλή επιστασία του ομίλου,( διευθύνων σύμβουλος της Σκλαβενίτης ΑΕΕ), είναι ένας από τους Έλληνες επιχειρηματίες που όχι απλώς δεν επιδιώκει την δημοσιότητα αλλά την αποφεύγει συστηματικά.
Η συμπεριφορά του αυτή σε τίποτε δεν τον εμποδίζει να αναπτύσσει – μαζί με τα αδέλφια του Στέλιο, Μαρία και Βίκυ – την οικογενειακή επιχείρηση ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο τον σεβασμό ανταγωνιστών και συνεργατών.
Απόδειξη; Τα τελευταία στοιχεία πρόσφατης έρευνας της STAT BANK, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης κατέλαβε μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των πιο κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας.
Μία θέση κάτω από τον πολυεθνικό όμιλο Α-Β Βασιλόπουλος (ελέγχεται από την βελγική Delhaize Group) η επιτυχία των σούπερ-μάρκετς Σκλαβενίτη είναι σαφώς ξεχωριστή καθώς αυτή δραστηριοποιείται μόνον στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οι δύο οικογένειες που πρωτοστατούν εδώ και 60 χρόνια στον κλάδο του λιανικού εμπορίου τροφίμων, καινοτομώντας με την ίδρυση των πρώτων σούπερ μάρκετ στη χώρα, και με ιστορία στο εμπόριο που ξεκινά ακόμη και από τις αρχές του 1800, υπέγραψαν συμφωνία ανακοινώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα deals στα χρονικά της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Οι νέες γενιές, από τη μία μεριά ο Γεράσιμος, η Μαρία και ο Στέλιος Σκλαβενίτης και από την άλλη ο Νίκος Βερόπουλος και η Αθηνά Βεροπούλου-Μπαταγιά έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην πολύχρονη επιτυχημένη πορεία των δύο επιχειρήσεων.
Ο «Σκλαβενίτης», αποκτώντας τις επιχειρήσεις του «Βερόπουλου» στην ελληνική αγορά, δημιουργεί έναν «εθνικό πρωταθλητή». Ένας μεγάλος όμιλος που μετρά τζίρο πάνω από 2 δισ. ευρώ, αριθμό εργαζομένων περίπου στους 16.000 και 342 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», για κάποια χρόνια οι δύο αλυσίδες θα διατηρήσουν τα σήματά τους και τα καταστήματά τους, ενώ η οικογένεια Βερόπουλου θα έχει παρουσία και λόγο στο νέο διοικητικό συμβούλιο.
Το «φλερτ» των δύο ομίλων κράτησε περίπου εννέα μήνες και «η ολοκλήρωση της υπογραφείσας συμφωνίας -όπως και η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων- θα καταστεί δυνατή εντός του έτους», όπως ανακοινώθηκε χθες.
Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου: «Η απόκτηση αυτή θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου Βερόπουλου και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπάθεια η οποία ήδη έχει ξεκινήσει εντατικά και η οποία επιδιώκει, με τη βοήθεια του Ομίλου Σκλαβενίτη, την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης Βερόπουλου στην Ελλάδα».
Να σημειωθεί ότι ο «Βερόπουλος» διατηρεί ισχυρή παρουσία στο Βελιγράδι της Σερβίας με τρία καταστήματα και ηγετική θέση στη FYROM με οκτώ.
Από την άλλη πλευρά, ο «Σκλαβενίτης» στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς προχώρησε σε ένα μπαράζ δυναμικών εξαγορών, με κορυφαία την απόκτηση, στις 24 Νοεμβρίου, των εννέα καταστημάτων της Makro Cash & Carry έναντι 65 εκατ. ευρώ. Ετσι μπήκε και στη χονδρεμπορική αγορά. Η γερμανική εταιρεία έχει τζίρο 300 εκατ. ευρώ και 1.000 εργαζομένους.
Λίγες μέρες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, απέκτησε το μερίδιο του «Βερόπουλου», 60%, στην κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» έναντι 22 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει 132 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και 940 εργαζομένους.
Ο «Σκλαβενίτης» έχει τζίρο 1,2 δισ. ευρώ, 8.500 εργαζομένους και 157 καταστήματα (μαζί με Makro και Χαλκιαδάκη).
Ο κύκλος εργασιών του «Βερόπουλου» υπολογίζεται στα 803,37 εκατ. ευρώ, οι εργαζόμενοι είναι 5.000 και διαθέτει 185 καταστήματα στην Ελλάδα.
Οι δύο αλυσίδες πια έχουν σχεδόν τα ίδια μεγέθη των άλλων δύο μεγάλων ανταγωνιστών τους στον χώρο των σούπερ μάρκετ του «Μαρινόπουλου» και του «ΑΒ Βασιλόπουλου».
Η εξαγορά, όπως σημειώνουν οι διοικήσεις των εταιρειών, τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σήμερα, Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.