Ο Λάκης Γαβαλάς ήταν για πάνω απο μια δεκαετία ένας από τους πιο επιτυχημένους εισαγωγείς επώνυμων ρούχων και υποδημάτων στην Ελλάδα. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας στο διαστημα που δραστηριοποιούταν έκανε τις δραστηριότητές του συνώνυμες με την τελευταία λέξη της μόδας, εκπροσωπώντας στην Ελλάδα πάνω από 60 λαμπερές μάρκες.
Ο Λάκης Γαβαλάς γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά. Τέλειωσε την Ελληνογαλλική Σχολή St. Paul και, στα 20 χρόνια του, πήγε στην Ιταλία για σπουδές χορού. Εκεί, συνεργάστηκε µε την ιταλική τηλεόραση Rai και γνώρισε πολλούς σχεδιαστές και επώνυµους της εποχής.
Δείτε από ψηλά το εγκαταλελειμμένο «παλάτι της μόδας» του Λάκη Γαβαλά:
Παρά το γεγονός ότι παρακολούθησε κάποια μαθήματα µόδας, το σχέδιο δεν ήταν η πρώτη επιλογή του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να ασχοληθεί επιχειρηματικά µε τη µόδα, εκπροσωπώντας ξένους οίκους, σε µια εποχή όπου αυτό το σκεπτικό ήταν εντελώς άγνωστο στην ελληνική αγορά.
Στα τέλη του 2010 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Λάκη Γαβαλά.
Τόσο η κακή διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από αρμόδια στελέχη της εταιρείας του κ. Γαβαλά, όσο και η μεγάλη κάμψη των λιανικών πωλήσεων ήταν δύο από τους βασικούς λόγους που έφεραν αυτή την αρνητική εξέλιξη.
Φίλοι και ανταγωνιστές αναγνωρίζουν στον επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά την ευρηματικότατα, την προσήλωση στην ποιότητα, αλλά και την ακλόνητη επιλογή του για ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες στις σειρές ρούχων που έφεραν την υπογραφή του, έστω και αν του κόστιζαν περισσότερα χρήματα από το να ράψει σε Βαλκανικές χώρες.
Το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ο Λάκης Γαβαλάς φυλακίστηκε και το τότε νεόδμητο αρχιτεκτονικό του αριστούργημα που ξεπερνά ακόμα και στης μέρες μας τα στενά Ελληνικά δεδομένα στην Κάντζα σφραγίστηκε.
Ένα κτίριο περίπου 20.000 τ.μ., που προοριζόταν να γίνει η Μέκκα της Ελληνικής και όχι μόνο fashion showbiz στέγαζε στις πολύ μοντέρνες εγκαταστάσεις του μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονταν στις καλύτερες συνθήκες και με αρκετά καλά χρήματα. Σήμερα, τίποτε δεν θυμίζει τις καλές μέρες, με τα χαμόγελα και τις φωνές που ακούγονταν καθημερινά. Πλέον, το κτίριο είναι μουντό, σκοτεινό, με αντικείμενα που θυμίζουν την εποχή της άνθησης της επιχείρησης την εποχή που όπως λέγεται έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.
ΟΙ ΧΩΡΟΙ
Τεράστια γραφεία, κουζίνα, αίθουσες για ψυχαναλυτές, ιατρείο και πολλά ακόμα είναι όλα όσα περιλαμβάνει το επιβλητικό γκρι κτίριο, για το οποίο ο Λάκης Γαβαλάς έχει να πει πολλά, μιας και ήταν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του.
«Δεν ξέρω αν τελικά έκανα καλά που χωρίς κανένα πολιτικό δόγμα έφτιαξα έναν χώρο που μόνο κάποιος που έχει στα εσώψυχά του κάτι από κομμουνισμό ή αριστερή φιλοσοφία θα μπορούσε να κάνει.
Αν και ήδη είχα ένα κτίριο στην Κηφισίας, με πολύ καλή πελατεία, ουσιαστικά το έκανα για να φιλοξενήσω 300 άτομα προσωπικό. Θέλησα να κάνω ένα άνοιγμα βασιζόμενος στα όσα μας υπόσχονταν οι τότε κυβερνήσεις…», εξομολογείται ο ίδιος.